Στο τραπέζι η διαπραγματευτική γραμμή έναντι της τρόικας - .

Breaking

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στο τραπέζι η διαπραγματευτική γραμμή έναντι της τρόικας


Με στόχο να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους που έχουν διαταραχθεί το τελευταίο δεκαήμερο και να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης με κόκκινες γραμμές ένατι της τρόικας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που αρχίζει σήμερα συναντώνται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνη Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. 


Χθες ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είχαν πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος βγαίνοντας το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας: “Αύριο ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα”. Σε ερώτηση για το “ποιά θα είναι η γραμμή με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση;” ο Χαρδούβελης απάντησε “Αύριο θα τα πούμε”.

Η κυβέρνηση έχει σαν βασικό στόχο να τελειώσει η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν συντομότερα. Παράλληλα να πάρει το οκέι της Τρόικας για τις φοροαπαλλαγές που θέλει να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θεωρείται απαραίτητο αυτό τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και διευρυνθεί κι άλλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις φοροαπαλλαγές που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30-50% για τα επόμενα δύο χρόνια, ρύθμιση των χρεών σε 72 ως 100 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων, διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση και ενδεχομένως επέκτασή του σε άλλα προιόντα, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις και μείωση των αντικειμενικών των ακινήτων από το 2015.

Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει αποφασισμένη να φέρει τις φοροαπαλλαγές έστω και μονομερώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ανελαστική στις αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό τις οποίες απαιτεί η Τρόικα. Από την πλευρά της η Τρόικα έχει προετοιμάσει το κλίμα για μία δύσκολη συζήτηση καθώς ήδη έβαλε στο τραπέζει περίπου 1000 προαπαιτούμενα που πρέπει να προωθήσει η ελληνική πλευρά. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -το δήλωσε από τις ΗΠΑ- θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί από πολιτικές κινήσεις που θα γίνουν στο κορυφαίο επίπεδο όπως ήταν η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός θα έχει κι άλλες συναντήσεις με ευρωπαίους παράγοντες κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 22-23 Οκτωβρίου. Το εάν η κα Μέρκελ κατανόησε τα επιχειρήματα και τις αγωνίες του κ. Σαμαρά θα φανεί προς το τέλος του μήνα όταν θα αρχίσει η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης από την οποία θα κριθεί και το δημοσιονοιμικό και χρηματοδοτικό κενό του 2015 που με την σειρά του θα καθορίσει την βιωσιμότητα του χρέους και την αποχώρηση του ΔΝΤ. Προυπόθεση για όλα αυτά είναι η θετική αξιολόγηση της Τρόικας και η ολοκλήρωση των συζητήσεων στις αρχές του Νοεμβρίου. Εάν η Τρόικα παίξει το παιχνίδι των καθυστερήσεων ή δεν κάνει θετική αξιολόγηση το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει ναυαγήσει και οι εταίροι θα περιμένουν τον επόμενο συνομιλητή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου