«Δώστε όσα έχετε» είναι το μήνυμα προς τους πολίτες που χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, υπουργική απόφαση έδωσε «εντολή» σε όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ να δίνουν όσα χρήματα μπορούν, μόνο και μόνο για να μπαίνουν χρήματα στο ταμείο. Άλλωστε οι προηγούμενες προσπάθειες του υπ. Οικονομικών με συνεχείς απειλές, όχι μόνον δεν απέδωσαν αλλά δημιούργησαν ένα πολύ καλό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί διάταξη, με την οποία οι δόσεις θα φτάνουν μέχρι και τις 100!
Ποιο είναι το σχέδιο
Το οικονομικό επιτελείο δεν φέρνει μόνο αύξηση των δόσεων, αλλά και ρυθμίσεις γύρω από το επιτόκιο που θα πληρώνουν οι οφειλέτες. Δεν πρόκειται δηλαδή για σχέδιο 100 δόσεων και τέλος.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι 100 δόσεις θα αφορούν μόνο όσους έχουν χρέη πάνω από 15.000 ευρώ. Οι δόσεις θα μειώνονται στις 72 για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά.
Μια ακόμα αλλαγή που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να μπαίνει στη διάταξη, είναι η μείωση του επιτοκίου που πληρώνει όποιος ρυθμίζει τα χρέη του. Το ετήσιο επιτόκιο μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 50%. Σήμερα είναι στο 8% για όποιον χρωστά στο δημόσιο και έχει ληξιπρόθεσμο χρέος.
Επίσης, αναμένεται να καθοριστεί και ελάχιστη δόση. Όποιος μπει δηλαδή σε ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να δίνει κάθε μήνα τουλάχιστον 50 ευρώ.
Φοβούνται εκτόξευση χρεών!
Το οικονομικό επιτελείο «χώνεψε» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο την αναγκαστική «στάση πληρωμών» του κόσμου προς το δημόσιο, αφού οι πολίτες στέγνωσαν από τους φόρους. Τον Ιούλιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τα 1,2 δις και τον Αύγουστο τα 1,4 δις ευρώ. Από τις αρχές του 2014 και κάθε μήνα, το δημόσιο βλέπει μια στάση πληρωμών κατά μέσο όρο 1 δις !
Στο τέλος Σεπτεμβρίου όμως, ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσει δυο τρανταχτούς φόρους: ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μπορεί να φτάσουν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου ακόμα και τα 2 δις ευρώ!
Μόνη λύση η αύξηση των δόσεων, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα. Πάντα όμως «σκόνταφτε» στην άρνηση της τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου