Νέα μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείαςδιαπιστώνει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής.
Πρόκειται για μια ευρεία μελέτη με προοπτική παρακολούθησης στο μέλλον, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, που συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση της κατανάλωσης ασπαρτάμης με τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος (NHL).
Στη μελέτη με τίτλο «Artificially and Sugar-Sweetened Carbonated Beverage Consumption Is Not Associated with Risk of Lymphoid Neoplasms in Older Men and Women», που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) χρησιμοποίησαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες στη Μελέτη II Πρόληψης του Καρκίνου (Cancer Prevention Study II-Nutrition Cohort).
Η έρευνα αυτή εξέταζε τησυχνότητα του καρκίνου και τη θνησιμότητα από αυτόν στις ΗΠΑ. Κατά την εγγραφή τους το 1992, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο είχαν σημειώσει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους και με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής τους. Το 1999 και μετέπειτα το 2003, οι ίδιοι συμμετέχοντες ξανασυμπλήρωσαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης (follow-up), τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις που σχετίζονταν με την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών που περιείχαν τεχνητά γλυκαντικά και επιτραπέζιων γλυκαντικών με ασπαρτάμη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πρόσληψη ασπαρτάμης από ανθρακούχα ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, καθώς και η προσθήκη σε τρόφιμα ή ποτά ταμπλετών ασπαρτάμης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος». Επιπροσθέτως, η μελέτη συνολικά διαπίστωσε ότι η φυσιολογική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, δεδομένου ότι αυτός ήταν ο πληθυσμός που εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου