Οι 72 κρίσιμες ώρες έως το Eurogroup της Δευτέρας - .

Breaking

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι 72 κρίσιμες ώρες έως το Eurogroup της Δευτέρας


Στον καθηγητή Γιώργο Χουλιαράκη, νέος επικεφαλής του ΣΟΕ και μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Eurogroup πέφτει το βαρύ φορτίο να δώσει τη μάχη των αριθμών μέσα στις 72 ώρες που μεσολαβούν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Πλαισιωμένος από την ομάδα της Lazard, ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς ώστε να πείσει τους τεχνοκράτες να αποδεχτούν το κεντρικό ελληνικό αίτημα: να δεχτούν ότι είναι εφικτό ο προϋπολογισμός του 2015 να έχει ως κεντρικό στόχο την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% του ΑΕΠ (ή περίπου 2,8 δισ. ευρώ) και όχι 3% ή 5,7 δισ. ευρώ όπως προβλέπει σήμερα ο προϋπολογισμός. Χωρίς αυτή τη «ρήτρα» όλο το πακέτο καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης πάει… περίπατο ενώ στο τραπέζι μπορεί να επανέλθουν και πάλι τα «δημοσιονομικά κενά» (δηλαδή τα μέτρα) δεδομένου ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2015 ξεκίνησε με το… αριστερό.

Η ελληνική ομάδα που πιάνει από σήμερα δουλειά στις Βρυξέλλες, θα έχει απέναντί της τρία στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, δεδομένου ότι είναι τα τρία στελέχη της «τρόικας»: τον Declan Costello της Κομισιόν, τον Klaus Masuch της ΕΚΤ και τον Rishi Goyal του ΔΝΤ. Επικεφαλής της ομάδας των δανειστών, θα είναι ο Thomas Wieser του Euroworking Group.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμαιναν χθες το πόσο σημαντικό είναι να συμφωνηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας ότι το πλεόνασμα του 2015 θα είναι 1,5%. Μόνο έτσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αρχίσει να εκτελεί έναν νέο προϋπολογισμό στον οποίο θα μπορούν να χωρέσουν μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (κοστίζει περί τα δύο δισ. ευρώ), η καταβολή 13ης σύνταξης σε 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους (κοστίζει περίπου 550 εκατ. ευρώ) αλλά και το πακέτο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας(δωρεάν ρεύμα, πρόγραμμα σίτισης και στέγασης) το οποίο μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να νομοθετήσει άμεσα στέλνοντας το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να τεθούν θέματα όπως η κακή πορεία του προϋπολογισμού («τρύπα» περίπου ενός δισ. ευρώ μόνο τον Ιανουάριο λόγω κακής εκτέλεσης κυρίως στο σκέλος των εσόδων), το δημοσιονομικό κενό που είχε εντοπίσει η τρόικα πριν από τις εκλογές, το κόστος των εξαγγελιών που έχει κάνει η κυβέρνηση κατά την ανάγνωση των προγραμματικών αλλά και οι εναλλακτικές πηγές εσόδων όπως η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων (μπορεί να αποφέρει 2,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον αν. υπουργό Δημήτρη Μάρδα) ή ο έλεγχος της λίστας «Νικολούδη» η οποία μπορεί να αποφέρει περί τα 2,5 δισ. ευρώσύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας. Έσοδα θα επιχειρήσει να αντλήσει (και να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να τα αντλήσει) το οικονομικό επιτελείο και μέσα από την «επέκταση» της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εξήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή.

Κρίσιμο στοιχείο των τριήμερων τεχνικών συζητήσεων θα είναι καιο τρόπος κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κατά το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο. Θα φανεί αν η πλευρά των δανειστών μπορεί να δεχτεί την επέκταση του προγράμματος έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισεκατομμύρια έτσι ώστε να καλυφθούν οι συνολικές υποχρεώσεις το ύψος των οποίων φτάνει περίπου στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου