Δραματικό μήνυμα προς την Τρόικα να μην υπονομεύει την κυβέρνηση συνεργασίας έστειλε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός, παραδεχόμενος την ασφυκτική πίεση που του ασκείται. Καταταδεικνύοντας ανάγλυφα, ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, εν αναμονή της απάντησης της Τρόικα αλλά και την αγωνία για την τελική έκβαση.
Μάλιστα, δεν μπορούσε να κάνει πιο ξεκάθαρο το πόσο εξευτελιστικά φέρονται στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των πιστωτών. «Παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν θα δεχθώ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται όπως μας φέρονταν πριν από δύο και τέσσερα χρόνια, όταν τα πάντα κατέρρεαν» είπε σε μια ασυνήθιστη αποστροφή του λόγου του ο Πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ξεκαθάρισε ότι το μείζον θέμα στην πλέον κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει την έκβαση τις προσπάθειας, είναι η πολιτική σταθερότητα. Και επεσήμανε: «Αυτή την πολιτική σταθερότητα κανένας δεν νομιμοποιείται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει. Αλλά και κανένας δεν δικαιούται στο εξωτερικό, επικαλούμενος την έλλειψη σταθερότητας να φέρνει πιο κοντά την αστάθεια». Προειδοποίησε μάλιστα σε δραματικούς τόνους τους πιστωτές πως «οι αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, γίνονται συχνά πολύ επικίνδυνες. Και στη δική μας περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν πέρα για πέρα άδικο».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, παραδέχθηκε ότι «τώρα η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση» και έγινε πιο συγκεκριμένος:
«Τώρα που διαπραγματευόμαστε έχουν τεθεί όροι για αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων. Τις απορρίψαμε. Και σας το λεω ευθέως» είπε με έμφαση ο Α. Σαμαράς.
Και συνέχισε: «Οι εταίροι προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και 2014 μας ζητούσαν νέα περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν είχαμε πάρει τα μέτρα που μας ζητούσαν δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας ζητούν περιοριστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη».
Οπως αποκάλυψε «ξεκαθαρίσαμε στους πάντες ότι αυτά δεν πρόκειται να τα δεχθούμε. Αν εμείς κάνουμε λάθος, θα πάρουμε μέτρα διόρθωσης του δημοσιονομικού μας κενού. Αλλά ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι κάναμε λάθος».
Μάλιστα ο Α. Σαμαράς έδωσε το στίγμα για το πού υποχώρησε και γιατί η κυβέρνηση. «Ορισμένες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε. Αλλες γιατί είναι λογικές, άλλες γιατί τις αντέχει η οικονομία μας. Αλλά το να αναθεωρήσουμε τις 100 δόσεις ή να αυξήσουμε τον ΦΠΑ φάρμακα ή να μειώσουμε τις συντάξεις, όλα αυτά θα ήταν καταστροφή για την οικονομία» επεσήμανε.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την αγωνία για την πολιτικά κατάσταση στην Ελλάδα. Αφού υποστήριξε ότι όλοι παραδέχονται πως η χώρα είναι καλύτερα από κάθε άλλη φάση, ότι μιλούν για μεγάλες ανατροπές, μεγάλες επιτυχίες στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε:
«Αλλά και όλοι αναρωτιούνται: Θα συνεχίσει δρόμο σταθεροποίησης ή θα κατρακυλήσουμε πίσω στα ελλείμματα; Ολοι αγωνιούν αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Αν όχι, θα πάμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής στα ελλείμματα» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά αυτό είναι που ανησυχεί, η συνέχιση ή όχι της πολιτικής σταθερότητας και επικαλέστηκε την συμπεριφορά αγορών και επενδυτών. «που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε μια χώρα που έχει όλα τα προσόντα να κάνει την μεγάλη άνοδο στην ανάπτυξη» όπως σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου