Εν αναμονή της απάντησης της Τρόικας - Τι περιλαμβάνει το νέο «πακέτο μέτρων» - .

Breaking

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Εν αναμονή της απάντησης της Τρόικας - Τι περιλαμβάνει το νέο «πακέτο μέτρων»


Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από 6,5% σε έως 13%, «πάγωμα» των συντάξεων, αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ

«Ησυχία πριν την καταιγίδα» θυμίζει η σιωπή των δανειστών για τις ελληνικές προτάσεις που απέστειλε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Παρά τις υποχωρήσεις και τα στενά χρονικά περιθώρια, οι δανειστές αναμένεται να απαντήσουν απόψε αν δέχονται τις θέσεις της κυβέρνησης και αν θα επιστρέψουν ως την Τετάρτη το αργότερο, για να κλείσει άμεσα η τρέχουσα αξιολόγηση και να ανοίξει η δρόμος για τα επόμενα βήματα προς την έξοδο από το υφιστάμενο μνημόνιο.
 
Παραμένει αμφίβολο όμως αν οι δανειστές θα πειστούν και οι πιθανότητες για να επιστρέψουν είναι ακόμη 51%-49%. Τυχόν άρνηση όμως εκ μέρους τους, θεωρείται πλέον από πολλούς στην κυβέρνηση «οιονεί εκβιασμός» και «γραμμή» ρήξης με την Αθήνα, προκειμένου να «δέσουν» τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
 
Τυχόν καθυστέρηση  πάντως εγκυμονεί κινδύνους και μεγαλύτερες δυσκολίες στην διαπραγμάτευση, καθώς ο χρόνος γίνεται πιεστικότερος για την Αθήνα. Επιπλέον, αναμένονται και τα νέα στοιχεία για τις εισπράξεις φόρων του Νοεμβρίου, που αν συνεχίσουν την πτωτική πορεία του περασμένου τριμήνου, τότε η Τρόικα θα μπορεί να πιέζει και για νέα μέτρα, ακόμα και για το 2014!
 
«Πηγή του κακού» θεωρείται  η αβεβαιότητα στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αναμονή υπαγωγής οφειλών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλουν πολλοί την πληρωμή των τρεχουσών οφειλών τους στην εφορία.
 
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να μην δώσει στους όλα όσα ζητούν. Έως την τελευταία στιγμή, νέα μέτρα θα "μπαινοβγαίνουν" διαρκώς στη λίστα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κάνει ώρα μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% , ενώ έχει αποκλείσει πλήρως την περίπτωση κατάργησης της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
 
Για να τα εξισορροπήσει αυτά, προτείνει αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό, από 6,5% σε 13%, όπως ίσχυε προ διετίας και αφού ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι από τους ελάχιστους που παρουσιάζει άνοδο μέσα στην κρίση. Επιπλέον θα υπάρξουν εξοικονομήσεις σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, δημόσιο.
 
Μένει όμως να φανεί αν πείστηκαν έτσι οι δανειστές ή θα πιέσουν για ακόμα περισσότερα. Σύμφωνα με πηγες, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα, έχουν προστεθεί τα εξής μέτρα:
 
-  Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.



 
-  «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017

 
-  Αύξηση στα 20 χρόνια (από 15) των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975 και μετά

 
-  Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)

 
-  Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.

 
-  Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015

 
-  Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών (έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του νέου μισθολογίου) και στη συνέχεια για όλους από 1.1.2015, με αντικατάστασή της από το «μπόνους» αποδοτικότητας.

 
-  Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο

Ωστόσο, αν χρειαστεί, ίσως κάνει ξανά και κάποιες αλλαγές στη νέα ρύθμιση στην εφορία. Δεν θέλει όμως να πέσει κάτω από τον «μαγικό αριθμό» των 100 δόσεων που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, αλλά εξετάζει «διορθώσεις», όπως να τεθούν περιουσιακά κριτήρια και να αποκλειστούν από τις δόσεις όσοι χρωστούν μεν πολλά, αλλά έχουν να πληρώσουν. Την τύχη του μέτρου θα κρίνει η είσπραξη των φόρων του Νοεμβρίου. Αν στις αρχές Δεκεμβρίου  φανεί πως η ρύθμιση είχε ως συνέπεια ακόμα μεγαλύτερες απώλειες εσόδων και η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, τότε η Τρόικα θα επανέλθει δριμύτερη, ζητώντας κατάργηση της ρύθμισης ή επαναφέροντας ξανά θέμα κατάργησης τα έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.


Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων 

Πάντως αυτή του διανύουμε είναι μία κρίσιμη εβδιομάδα εξελίξεων, καθώς οι δανειστές θα απαντήσουν αν δέχονται τις νέες απαντήσεις που έστειλε η Αθήνα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. 

Ενδεικτικό είναι από αυτή την άποψη το άρθρο του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο “Έθνος της Κυριακής” με το οποίο έστειλε διπλό μήνυμα εντός και εκτός χώρας. 

Προς τους δανειστές ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και ότι θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο η κυβέρνηση απέστειλε το νέο πακέτο των θέσεών της στους δανειστές που περιλαμβάνουν υποχωρήσεις σε όλα τα πεδία: μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, αύξηση των κατώτερων συντελεστών ΦΠΑ, τροποποιήσεις στα κόκκινα δάνεια, αλλαγές στο εργασιακό και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επιφέρουν στο εγγύς μέλλον περικοπές συντάξεων. Η κυβέρνηση έκανε την ύστατη προσπάθεια ώστε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να επανέλθουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για να κλείσει η αξιολόγηση και να συζητηθεί το ελληνικό θέμα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Στην συνέχεια η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα δηλαδή για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του Δεκέμβριου και να μείνουν για τον Ιανουάριο τεχνικά μόνο ζητήματα. Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για έξι ακόμη μήνες και κυβερνητικές πηγές διέρρεας τις προηγούμενες ημέρες ότι ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθηκε. 

Εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα δύσκολα για την κυβέρνηση η οποία έχει μπροστά της έναν σκληρό Δεκέμβριο. Μέχρι την επόμενη Κυριακή οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό γνωρίζοντας όμως εξ αρχής ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα. Ήδη βουλευτές της συμπολίτευσης λένε “να δούμε πρώτα το πακέτο που θα φέρουν για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ”. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές θα έλθουν με την μορφή πολυνομοσχεδίου που θα είναι σε συνάφεια με την συμφωνία με την προληπτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο χθες υπήρχαν φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει τα νέα μέτρα με την μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Μέσα σε αυτή την πολιτική ατμόσφαιρα είναι σαφές ότι δυσχέραινει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προεδρική πλειοψηφία και να ξεπεράσει τον σκόπελο των εκλογών. Γιατί μπορεί να πείσει τους δικούς της βουλευτές να ψηφίσουν τα νέα μέτρα είναι αμφίβολο όμως αν θα βρει αρκετούς ανεξάρτητους που θα συναινέσουν παράλληλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παράταση της ίδιας πολιτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου