Σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ οι εννέα βουλευτές αποφάσισαν να του ζητήσουν να αποσύρθει από την ηγεσία - Σήμερα αναμενέται η αντίδραση Κουβέλη - Θέλουν Πανούση ή Τσούκαλη για πρόεδρο
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Δημοκρατική Αριστερά μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου που διεξάγεται στον Κεραμεικό. Εχθές το βράδυ η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε μια μη προγραμματισμένη συνάντηση αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη να αποσυρθεί από την ηγεσία και η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει χωρίς τη δική του υποψηφιότητα. Ουσιαστικά οι εννιά βουλευτές του κόμματος έκαναν αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου την οποία είχε υποβάλει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ερώτημα πλέον αποτελεί το πώς θα αντιδράσει σήμερα ο κ. Κουβέλης.Σύμφωνα με πληροφορίες από την κοινοβούλευτική ομάδα ο κ. Κουβέλης ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να απαντήσει στους βουλευτές. Επίσης ο κ. Κουβέλης τους κάλεσε να επιχειρηματολογήσουν στην πρότασή τους και εκείνοι ανέφεραν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο η Δημοκρατική Αριστερά θα μπορέσει να ανακάμψει και να περάσει σε μια νέα φάση. Ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε πως σήμερα, την τρίτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του.
Στην συνάντηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητήθηκε ακόμα και το ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του προέδρου του κόμματος. Ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκε η πλειοψηφία ήταν ο Γιάννης Πανούσης. Εδώ και καιρό στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζουν την προτίμησή τους στο πρόσωπό του και βλέπουν σε αυτόν τον καλύτερο αντικαταστάτη. Όμως ο κ. Πανούσης φέρεται να επικαλέστηκε την σκληρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και απάντησε αρνητικά - τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Αμέσως μετά οι βουλευτές του κόμματος κάλεσαν τον Νίκο Τσούκαλη να αναλάβει να βγει μπροστά. Ο κ. Τσούκαλης έδειξε ενδιαφέρον, όμως είπε πως θα κάνει το βήμα και θα θέσει υποψηφιότητα μόνο στην περίπτωση που ο κ. Κουβέλης αποσύρει τη δική του.
Σε κάθε περίπτωση ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αν επιμείνει στην υποψηφιότητά το πιθανότερο είναι να εκλεγεί, όμως από τη στιγμή που όλοι οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρησή του θα είναι δύσκολο να κρατήσει ενωμένη την κοινοβουλευτική ομάδα και, ευρύτερα, το κόμμα. Κύκλοι από την κοινοβουλευτική ομάδα διερωτώνται: «πώς θα μπορέσει να σταθεί ως πρόεδρος όταν ομόφωνα τον έχουμε καλέσει να παραιτηθεί;» Επιπλέον, στην περίπτωση που επιμείνει, κατά την ψηφοφορία της ανάδειξης του προέδρου θα έχει να αντιμετωπίσει το "λευκό", το οποίο ολοένα και περισσότεροι σύνεδροι δείχνουν να προτιμούν ως επιλογή για την Κυριακή.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μόνο τρεις βουλευτές τοποθετήθηκαν από το βήμα. Οι υπόλοιποι κράτησαν το δικαίωμα την παρέμβασης για την τρίτη και κρισιμότερη ημέρα.
Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Πανούσης σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Κουβέλη πως «ο ηγέτης όταν λέει «παρατούμαι", φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος».
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης, αφού πρώτα παρείχε πλήρη κάλυψη στους βουλευτές του κόμματος στο σύνολό τους τάχθηκε υπέρ της καταψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε αρνητικός στο να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ ήταν θετικός στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο Γιώργος Κυρίτσης τόνισε ότι οι υπαίτιοι της ήττας φέρονται λες και δεν έχουν καταλάβει τίποτα και ότι δεν έχουν κάνει καμία αυτοκριτική. Υπογράμμισε ότι το κόμμα δεν ήταν εντελώς κατώτερο, ήταν εντελώς ανίκανο και υπενθύμισε πως ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές σε συνάντηση στη Βουλή ανέφερε ότι το κόμμα είναι εκτός κάδρου, και τότε, είπε ο κ. Κυρίτσης, η ηγεσία αντέδρασε βάζοντας τα γέλια. «Και μετά μας ήρθε το 1,2%», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου